14 lipca 2025, Dr n. med. Anna Raszeja-Specht, Laboratorium Hemostazy - Artykuły

Interakcje farmakokinetyczne i farmakodynamiczne między produktami spożywczymi lub ziołowymi a doustnymi lekami przeciwkrzepliwymi

Interakcje między żywnością a doustnymi lekami przeciwkrzepliwymi (OAC) zaburzają komfort życia pacjentów, utrudniają przestrzeganie zaleceń lekarskich i skuteczność działania leków, co zagraża bezpieczeństwu pacjentów i pogarsza jakość ich życia. Dotychczas odnotowano ponad 68 produktów spożywczych, ziół i suplementów diety, które wpływają na skuteczność warfaryny. Biorąc pod uwagę wąski zakres terapeutyczny antagonistów witaminy K (VKA, Vitamin K Antagonists), interakcje między lekami a żywnością mogą zwiększać ryzyko wystąpienia zdarzeń krwotocznych lub zakrzepowych.

Ten artykuł jest dostępny dla zarejestrowanych użytkowników.

Szanowni użytkownicy,
informujemy, że część materiałów udostępnianych na stronie Hemostaza.edu.pl jest przeznaczona wyłącznie dla lekarzy. Wynika to z regulacji prawnych, do których musimy się stosować.

Interakcje farmakokinetyczne i farmakodynamiczne między produktami spożywczymi lub ziołowymi a doustnymi lekami przeciwkrzepliwymi