Interakcje farmakokinetyczne i farmakodynamiczne między produktami spożywczymi lub ziołowymi a doustnymi lekami przeciwkrzepliwymi
Interakcje między żywnością a doustnymi lekami przeciwkrzepliwymi (OAC) zaburzają komfort życia pacjentów, utrudniają przestrzeganie zaleceń lekarskich i skuteczność działania leków, co zagraża bezpieczeństwu pacjentów i pogarsza jakość ich życia. Dotychczas odnotowano ponad 68 produktów spożywczych, ziół i suplementów diety, które wpływają na skuteczność warfaryny. Biorąc pod uwagę wąski zakres terapeutyczny antagonistów witaminy K (VKA, Vitamin K Antagonists), interakcje między lekami a żywnością mogą zwiększać ryzyko wystąpienia zdarzeń krwotocznych lub zakrzepowych.
Szanowni użytkownicy,
informujemy, że część materiałów udostępnianych na stronie Hemostaza.edu.pl jest przeznaczona wyłącznie dla lekarzy.
Wynika to z regulacji prawnych, do których musimy się stosować.
